Se duc sau nu în cap imobiliarele? Cine are de suferit și cine câștigă din criza actuală

de: Mădălina Bahrim
25 08. 2022

Unii spun că vine marea criză peste sectorul imobiliar, alții afirmă că e vorba despre știri false și că nici vorbă despre prăbușirea sectorului.

Pentru a ne construi o imagine cât de cât apropiată de adevăr, cel mai indicat lucru este să ascultăm opiniile celor avizați să vorbească în acest domeniu. Specialiști care, pe datele de care dispunem în acest moment cu toții, pot emite scenarii plauzibile. Desigur, oricine se poate înșela și poate fi surprins de o evoluție imprevizibilă a situației, mai ales într-un context ca acesta, marcat de crize, de instabilitate și de o acută lipsă de predictibilitate.

Astăzi ne abatem asupra unor opinii recent exprimate de Gabriel Blăniță, Associate Director al companiei de consultanță imobiliară Colliers România. Într-un interviu pentru Profit News TV, specialistul a exprimat câteva păreri deosebit de interesante, ce ne pot ajuta să ne conturăm o idee despre ce ar urma să se întâmple pe piață.

Opiniile expertului pot fi folosite ca sursă de orientare pentru cei interesați de achiziții imobiliare, dar și pentru cei care plătesc deja rate la credite ipotecare și care stau cu frica-n sân, din cauza scumpirii dobânzilor.

Ne vom pune pofta în cui, proprietar de casă nu mai ajungi ușor

Ei bine, aflăm de la Gabriel Blăniță în primul rând că urmează să scadă cererea pentru locuințe, din cauză că a crescut costul cu împrumuturile. Practic, din ce în ce mai puțini români vor mai avea acces la bani și, astfel, vor amâna achiziția.

„Dacă până la începutul anului cererea era mult mai mare decât oferta, vedem acum că, pe măsură ce cererea încetinește, se reechilibrează raportul de forțe între cumpărători și vânzători și ne așteptăm ca creșterile de preț pe care le-am văzut de la final de 2020 până la începutul acestui an să se tempereze, ne așteptăm chiar și la o stagnare a prețului în perioada următoare și, localizat, vom vedea și acele scăderi de preț”, a spus expertul.

În altă ordine de idei, pentru cei ce au credite-n derulare, mai ales contractate înainte de anul 2019, situația nu va fi deloc simplă, în viitor.

„Așa cum spunea și guvernatorul BNR, perioada dobânzilor mici s-a cam terminat, iar asta înseamnă că cei care își permiteau să-și cumpere o locuință doar cu credit își vor permite fie o locuință mai mică, fie una într-o zonă metropolitană – nu în oraș – sau nu își vor mai putea permite. Asta înseamnă că ne așteptăm să scadă cererea pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. Cei care au deja un credit luat înainte de 2019 au mai mult de suferit în această perioadă, pentru că au văzut ratele lor crescând cu o viteză mult mai mare, în timp ce persoanele care s-au împrumutat în primele șase luni ale anului au putut să o facă la un cost mult mai mic”, a explicat acesta.